Activiteiten
Werkzaamheden
Het jaar rond organiseert Den Bunt meerdere activiteiten. Onze leden worden hieromtrent op de hoogte gebracht via het Buntblad en de kalender. Deelname is dan steeds mogelijk, al of niet gratis, of via een kleine deelname in de onkosten.
Hier volgen enkele voorbeelden van deze activiteiten.

Top Allerlei
Regelmatig wordt op onze vereniging beroep gedaan om één of ander evenement gestalte te helpen geven. Dit kan gaan van kerstmarkten, kerstboomverbrandingen, erfgoeddagen, open monumenten dag tot opening van nieuwe natuurreservaten. Onze reeds alom gekende en gesmaakte jenevers lenen zich hiertoe zeer goed...en ze helpen ook mee om onze kas een beetje te spijzen.
Top Begeleiding scholen
De tijden zijn voorbij dat een boswandeling een opsomming is van planten en dieren en liefst nog met de Latijnse benaming erbij.


Kinderen bondgenoot maken van het bos, ze er zich prettig laten voelen. Diertjes zoeken, natuur voelen, natuur ruiken, natuur proeven, kort gezegd ze het bos laten beleven maakt een natuurdag tot een ware belevenis.


Behoor je dan nog tot de gelukkigen die dat alles beleven in de Gewestbossen van Ravels dan kan je de dag afronden met een bezoek aan de interactieve tentoonstelling, een aanrader….
Top Meerdaagse reizen
Deze reizen beschouwen we als een tussendoortje, daarom ook met de autobus en niet langer dan vijf dagen (uitzonderingen bevestigen de regel). Onze bestemming is meestal één van de buurlanden. Zij hebben heel wat moois te bieden.

Een toffe groep Bunters is op bijgevoegde foto’s op reis in Duitsland. Het land van Frau Holle (sprookjesfiguur van de gebroeders Grimm) is het reisdoel.

Op de eindbestemming worden we verwelkomd door het hotelpersoneel en Frau Holle in persoon (ze draagt nog steeds haar hoofdkussen met zich).

Top Nestkastenwerking
In het Desselse Goor zijn door Den Bunt een vijftigtal nestkasten opgehangen. De meeste kasten zijn bestemd voor pimpel- en koolmezen, maar er zijn ook enkele grotere bakken aangebracht , zoals een steenuilnestkast, een torenvalkenbak en enkele bosuilnestbakken. De kleinere nestkasten zijn bijna allemaal elk jaar bezet, de grotere met wisselend succes.

Elk voorjaar word er door enkele mensen voor de start van het nieuwe broedseizoen voor gezorgd dat alle bakjes leeggemaakt zijn.

Top Paddenoverzet
Sinds 2003 organiseren enkele leden van Den Bunt een paddenoverzet aan de Zanddijk in Dessel, tussen het Campinastrand en de Goorvijvers. Elk jaar komen schoolkinderen helpen bij het leegmaken van de emmers. Ze vinden het keitof om eens van heel dichtbij een pad of kikker te bewonderen.


JaarPaddenPaddenkoppelBruine kikkerSalamanderVerkeersslachtoffer
2003172189736
20041362424121
2005136145349

Top Plantenruildag
Het is al een jaarlijkse traditie. Op paasmaandag is het een drukke bedoening op de speelplaats van de Gemeentelijke Jongensschool in Retie. Het is de planten ruildag ingericht door Den Bunt.

Men kan er geen planten kopen, enkel ruilen of gratis meenemen. Wat men wel kan kopen is een beetje gezelligheid bij een frisse pint, een lekkere koffie en heerlijke pannenkoeken.

Wij kijken volgende keer naar je uit.

Top Tentoonstellingen
Het woord tentoonstellingen omvat zeer veel mogelijkheden. Den Bunt participeert in een vaste tentoonstelling in het boshuis van Ravels, waarvan je hier het hoekje heemkunde kunt bewonderen.We beschikken eveneens over kleine mobiele tentoonstellingen. Vele opgezette dieren maken hiervan deel uit. Ze laten toe om datgene te tonen wat men in de vrije natuur zelden te zien krijgt.

Top Vlindertelling
Vele vlindersoorten hebben het moeilijk om niet op de rode lijsten te komen. Biotopen en voedselplanten verdwijnen als sneeuw voor de zon. Verzamelaars doen er soms nog een schepje bovenop. Hun evolutie opvolgen, ze tellen en verslagen opstellen is dan ook een noodzaak.

Hier zien we de prachtige GEHAKKELDE AURELIA. In de winter weet hij zich zeer goed te verstoppen in boomholten en allerlei andere beschermde plaatsen. De rups lijkt op vogelpoep. In de zomer kan de vlinder zich urenlang met uitgespreide vleugels in de zon koesteren.

Top Vogelringen
Waarom ringt men eigenlijk vogels?


-Vooreerst kan men op die manier vaststellen waar onze broedvogels naartoe trekken,en waar onze wintergasten vandaan komen.Ook kan men nagaan welke route deze vogels volgen en welke gebieden voor deze trek belangrijk zijn.De gemiddelde leeftijd berekenen,het jaarlijks sterftecijfer en de overlevingskansen behoren eveneens tot de mogelijkheden.En omdat ze veel vogels onderzoeken,kunnen ringers veel gegevens verzamelen over broedbiologie,gewicht,rui, parasieten,determinatiekenmerken en zo meer.
Top Voordrachten
Voor een gewone voordracht,een gezellige ouderwetse dia-avond,al dan niet educatief,voor de eigen leden of voor andere verenigingen... op Den Bunt kan je steeds beroep doen. We vinden wel de gepaste formule.

Top Wandelingen
Als Je staat open voor schoonheid, als je kan genietenvan de stilte, als je de rust over je heen wil laten vallen... dan moet je deelnemen aan onze wandelingen.

Als een gids je bovendien nog de mooiste plekjes kan tonen, je naar de uiterste hoekjes kan brengen... dan pas is het echt genieten.

Hier zie je Bunters die op stap zijn in en rond Het Zwin,en op de andere foto trekken ze door het Geuldal in Zuid-Nederland.eenmaal op stap in en rond en een andermaal in Zuid-Nederland.Tijdens deze laatste wandeling konden enkele Bunters nog een das in levende lijve bewonderen.

Top Wateronderzoek
Een mooie lentedag, een warme zomerdag, water spreekt kinderen steeds aan.En als ze dan nog weten dat ze zelf ook diertjes mogen vangen,kan hun dag niet meer stuk.
Of we nu, voor iets oudere kinderen, wetenschappelijk werken naar een biotische index of het een beetje speels houden voor het lager onderwijs, water is steeds een dankbaar thema.
Met het schepnet op jacht gaan is steeds een belevenis. Langs de waterkant hoort men enkel verrassende kreetjes, hé wat is dat! Ik heb iets groot! Hier een visje! Kom eens snel, is dat gevaarlijk enz. enz.
Nadien wordt alles nog onderzocht met vergrootglaspotjes,een binoculair en een stel aangepaste zoekkaarten.Een mooie afronding van een schitterende en leerrijke dag.

Gemaakt voor Mozilla Firefox en een resolutie van ten minste 800x600.